duminică, 28 februarie 2010

1 Martie !!!

Un martisor cu ocazia zilei de 1 Martie,si urarea " La Multi Ani "

Hoinar prin Italia !!!

Roma !!!
Pentru a prezenta Roma, nu mi-ar ajunge o saptamina, asa ca voi face un rezumat istorico-turistic ,restul ramine sa-l descoperiti voi !



Roma, orasul impanzit de monumente istorice lasate de trecerea vremii, are de oferit cate ceva pentru toate gusturile. Cel mai mare si mai important oras al Italiei, centrul economic si cultural este locuit de peste 2,5 milioane de suflete, carora li se adauga milioane de turisti care il viziteaza in fiecare an. Principalele atractii turistice: Colosseumul, Pantheonul, si sutele de biserici si monumente.

Potrivit traditiei, la 21 aprilie 753 i.C., Romulus si fratele sau geaman Remus au intemeiat orasul Roma, in locul unde fusesera alaptati de o lupoaica atunci cand erau sugari. De fapt, legenda referitoare la Romulus si Remus isi are probabil originea in secolul patru i.C., iar data exacta a intemeierii Romei a fost stabilita de catre istoricul roman Marcus Terentius Varro, in secolul intai i.C.
Cu istoria Romei ma opresc aici .


Sediu al autoritatilor municipale, Dealul Capitoliului a fost centrul guvernamental al vechii Rome si este centrul geografic al orasului de azi. Cea mai frumoasa priveliste se poate admira noaptea, cand este pustiu. Piata a fost conceputa de Michelangelo in 1583.

Piazza Navona este una dintre cele mai celebre si cele mai frumoase piete din Roma. Mare, plina de terase si artisti care picteaza in aer liber, Piazza Navona are nu mai putin de trei fantani. Cea mai mare este Fontana dei Quattro Fiumi (Fantana celor patru fluvii). Fiecare din cele patru statuete ce decoreaza acest moment reprezinta cate un fluviu de pe continente diferite: Nilul, Gangele, Dunarea si Amazonul.


O splendoare - Fontana di Trevi a fost construita de arhitectul Salvi in 1735 si terminata in 1762. Aceasta fantana este un exemplu perfect de stil rococo cu efecte dramatice - creaturi acvatice de marmura, dominate de un impresionant Oceanus. Apa vine din izvorul Acqua Vergine, numit asa deoarece, conform legendei, o fecioara le-a aratat sursa soldatilor insetati. Povestea e sculptata in dreapta lui Oceanus. Se spune ca trebuie sa arunci un banut in fantana ca sa fii sigur ca te vei intoarce la Roma, dar si ca dorintele puse la aruncarea banutului se indeplinesc.
Nu multe sunt religiile care au un stat, dar catolicismul nu e doar o religie. Sfantul Scaun - Vaticanul - este probabil cel mai bogat stat independent din lume, impresionanta colectie de comori inestimabile de arta compensand lipsa totala de resurse naturale. Pentru iubitorii de arta, Vaticanul este centrul suprem, adapostind comori universal cunoscute, de la Capela Sixtina la celebra piata construita de Bernini.


Colosseumul ramane cea mai vestita si mai mare arena construite vreodata de romani. Initiativa construirii sale a avut-o imparatul Nero ca urmare a influientei majore pe care o aveau in acele timpuri luptele de gladiatori. Astfel, s-a realizat o arena imensa pentru asemenea spectacole publice.


Castelul Sant'Angelo,cladirea, construita initial ca mausoleu pentru imparatul Adrian, este o constructie ciudata, circulara, masiva, la care se ajunge traversand unul dintre cele mai frumoase poduri din lume: Pont Sant` Angelo, creatie a arhitectului Bernini. In secolul sase a fost transformata in fortareata papala, fiind legata prin pasaje subterane de Vatican. Nu putini au fost pontifii care au simtit nevoia sa foloseasca pasajul secret in vremuri de restriste.


Biserica Santa Maria Maggiore este una dintre cele patru mari biserici din Roma, construita in anul 352 dupa Cristos si dedicata Sfintei Marii. Lacasul a fost ridicat dupa ce Papei Liberius i s-a aratat in vis Maica Domnului, care l-a indemnat sa faca o astfel de constructie.


Cu proportiile sale absolut perfecte, Pantheon-ul era considerat in antichitate drept "Miracolul Romei". Aprecierea ramane valabila pana in prezent, caci acest miracol se ridica mandru, exact asa cum a fost construit de Adriano, in urma cu 1 900 de ani. Acest templu este o exemplificare extraordinara a uneia dintre cele mai mari inventii romane: domul. Cu un diametru de 43,5 metri - echivalentul distantei dintre sandalele si torta Statuii Libertatii - domul Pantheon-ului a ramas pana in secolul 15 cea mai mare constructie de acest tip din lume.



Roma are o climă tipică de tip mediteranean, ce caracterizează regiunile Italiei situate pe coasta mediteraneană. Cea mai plăcută climă este din luna aprilie până în iunie, şi de la mijlocul lui septembrie până în octombrie; în particular, ottobrata (se poate traduce ca „zi frumoasă de octombrie”) sunt cunoscute ca zile însorite şi calde. În luna august, temperatura din miezul zilei deseori depăşeşte 32°C; în mod tradiţional, multe afaceri se închideau în luna august, şi romanii obişnuiau să plece atunci spre staţiunile de vacanţă, dar această tendinţă începe să dispară, şi oraşul începe să devină complet funcţional de-a lungul întregii veri, datorită turismului în creştere şi schimbării mentalităţii de lucru a populaţiei sale. Temperatura maximă în decembrie este în medie de aproximativ 14°C.
Roma nu este un oras ieftin, in special mancarea poate fi scumpa, de aceea mare atentie in zona a orasului sau in ce local mancati. Transportul in comun este oarecum bine pus la punct, dar recomand deplasarile pe jos - distantele intre obiectivele sunt scurte si astfel ai sansa sa descoperi mici stradute cu cafenele, magazine simpatice cu suveniruri si terase imbietoare.
O lista utila cu obiectivele turistice :

Aventino
Campidoglio
Castel Sant'Angelo
Circo Massimo
Colosseo
Fontana di Trevi
Fori Imperiali
Foro Romano
Gianicolo
Il Pantheon
Ostia Antica
Piazza del Popolo
Piazza della Repubblica
Piazza di Spagna
Piazza Navona
Piazza Venezia
Quirinale
San Pietro e il Vaticano
Strade Romane
Terme di Caracalla
Trastevere
Villa Adriana
Villa Borghese
Villa d'Este

Va urez o vacanta placuta !

vineri, 26 februarie 2010

trucking in A1 !!!

G:R:A Roma by night !!!!

Am revenit, va cer scuze dar am ramas fara alimentatorul auto pentru pc,s-a ars,si fara baterie un portabil este ca si o caramida !!!!
Asa ca o sa continui saptamina !

Miercuri dimineata....ora 3.50......aud ..cucu-cucurigu / cucu-cucurigu.....ei dracie, a inviat cucosu', imi zic, deschid ochii,si cind colo....ce sa vezi, cucu' de frica a invatat o limba straina.....heheheheheheh....ce nu face omul,pardon ,cucul pt a avea de lucru'...!!!!
4.15, verific dinozaurul, bineinteles cu cafeaua in mana, salut amicul Dino,si fix la si jumatate ne " miscam " in directie Bressanone.
Recuperam pe Dodo la S.Michele, si il pune-m cap de coloana, si pina la locul de descarcare mai spune-m o gluma, un banc,melodia preferata.....la radio Sud Tirol...

.si ajungem in santier, cu o ora avans,deja cu o idee, repede in pat si somnic,ca mai tarziu plec spre Roma !
Cu maxi -divertisment,descarcam si ...gooo!!!! inspre Trento, Dodo, urca spre cave, iar eu intru in garaj pntru a face plinul la rezervor,pt incarcat am de parcurs ....500 de metri !!!
10 fix,inchid ordinul si plec catre " orasul etern ", dar la Mantova,opresc pentru pauza de pranz, care coincide cu pauza obligatorie,perfect .

Timp frumos, soare, un vant caldut de primavara si printre melodii si poze ajung la Orvieto.....punctul terminus pentru azi.....dar , sa nu zici niciodata..." niciodata " !!!

Privesc unul dintre telefone si vad un apel pierdut, butonez si ...surprizaaaa,bunul meu amic si fost coleg, Marian, il chem si zice...sint la Roma nord....eu la Orvieto raspund, da in 45 de minute sint la tine.....si asa schimb tot programul.
O masa ca intre prieteni, o bere ,si vreo 3 ore de " taifas "
Prajesc alimentatorul laptopului la el in cabina,nu avea decit 24 de volti in prize,si dupa citeva cuvinte "dulci"..... somnic !


Joi dimineata....ora 4.15, schimb diagrama si mai " trag " o ora de somn, la 5.30 deja sint in miscare, intru pe G.R.A, (autostrada cu regim de centura la Roma )si dupa 20 km de Strada statale 207 Nettunense, ajung la destinatie.
Am 45 de minute avans, asa ca ...ordine si curatenie la locul de munca,si pe la 7.00 vad ca vine si proprietarul...intru in curte...buna dimineata ....descarc si la o cafea mai taifasuim un pic .

De la Lanuvio, reintru in G.R.A,si ies catre Guidonia, soare , super, cald, opresc la o cafea si vad o politistaaaaaa.......din pacate nu pot sa-i fac poze......
Incarc in aproape o ora,ceva obisnuit, si plec catre casa...click / click, o poza , doua poze.......nu mai tin minte cite....piersicul este deja inflorit.


...o minunatie....vine vine primavara....imi vine in minte si conduc mai departe.
Pauza de pranz la Orte, si cu timpul " in cuie " planuiesc sa termin programul la Mantova.

Toata dupa amiaza m-am distrat ascultand la cb, am vorbit cu " Award ", despre una alta, gasesc un "profesionist" de la autostrada care tine loc de safety car, 60 km/h in zona de depasirea interzisa,nimeni nu zice nimic......eu obosesc injurand in toate limbile cunoscute...si dupa plan opresc la Mantova.
O seara plictisitoare,maninc la "Autogrill",fac o tura la tv, si pe la 22.00 stingerea !

Vineri....ora 4.15.....cucu.mrrrrrrrrr...cucu...mrrrrrrrrrr, eee,sa stii ca asta a mai invatat o limba straina, dar ere un " frigider" sosit cine stie cand, care avea motorul la maxim......uffffaaaaa, bine ca plec.
Ajung la Riva del Garda, pe o ploaie mocaneasca, descarc in 10 minute si cu "toata viteza inainte ",plec catre garaj, dar decid sa incarc mai intai, aveam sa-mi multumesc mai tarziu, intru pentru motorina, citeva informatii despre traseu si ....on the road again.....catre Cremona.

Astazi a fost cam asa tip " Caragiale ".....ploaie, aglomeratie, telefon , pauza, drum prost, aglomeratie din nou, descarcare,Cremona, Soncino, Antegnate, incarcare, Brescia,pauza, Mezzocorona, descarcare,iar pauza..

..si in fine ajung in garaj..


...obosit dar multumit, ca am terminat saptamina cu bine !
Maine este o noua zi !!!

marți, 23 februarie 2010

Dupa cum spune-am de ieri, plictiseala curata si azi !

Dimineata devreme plec cu Dodo la Bressanone, unde avem descarcarea,si in jur de 7.30, terminam,reintram in A22 si gasim un "macel"
Se merge cu 60 km /h,cat tine restrictia de viteza , dar dupa Bolzano crestem un pic catre 80 km/h, si asa ajungem la Trento, cu 15 min de intarziere.

Camparta in 2 timpi si 3 miscari, si din nou in A22 directia Affi, acelasi ritm de " melc bolnav de gripa ", si tot blestemand, eu, recunosc, schimbam cu A4 in directie Brescia, pe Dodo il pierd la Desenzano, el avind un alt traseu .
Gasesc un alt amic, click/click cateva poze, frumoasa bestia !

Descarc la Piacenza, pauza de masa la Antegnate, unde imi recuperez amicul, Dodo,incarcam si cu o cafea si multa voie buna terminam ziua.


Dimineata descarc la Bressanone si plec la Roma.
Sper sa am mai multe noutati maine seara !!!
Noapte frumoasa tuturor !

luni, 22 februarie 2010

Luni , ora 5.45, doar dinozauru' mai era inca in garaj, gasesc un loc de parcare pt Kuga, si cu cafeaua in mana fac inspectia de dimineata, totul ok !

Diagrama,click / click ordinele pe satelitar si directia Camparta, dar trebuie sa fac un ocol de vreo 20 km, din cauza unui accident matinal.
Incarc si plec catre Piacenza, drum de placere, a parte injuraturile de rigoare cind ajung la 75 km/h in A22,eeeeee, inca mai doarme lumea !

Pun un teatru radiofonic si pina la Cremona, sint linistit, mai vorbesc un pic cu Dodo,intalnesc un amic ,Bruno / Rigotti Autotrasporti,ne salutam reciproc, si intru in incinta RFI.
De aici la Calcinate /BG, mai fac cam 1.20 h, unde ajung la fix pt pauza de 4.30 h de condus, dar si pt pauza de masa.
Masa si dupa aceea un pic de somn, ca nu face rau nimanui !

Mai pierd aproape 2 ore la incarcat si plec catre Trento , ca de Bressanone in seara asta nici vorba .
Pe drum mai fac o poza doua, ajung in garaj,plinul la rezervor, acte la dispecer,si fuga catre casa.


Maine acelasi traseu,ufffffaaaaa, deja devine plictisitor!!!
Noapte buna !

duminică, 21 februarie 2010

Hoinar prin Italia !!!

Astazi visitam Bressanone /BZ


Bressanone sau Brixen, in limba germana, este un oraş de 20512 de locuitori din Italia de nord-est,în provincia autonomă Bolzano - Tirolul de Sud, regiunea Autonoma Trentino-Tirolul de Sud. Acesta este capitala istorică, artistica, culturala, economica, sociala şi administrativa ale vaii Isarco.



Este cel mai vechi oraş din regiune Tirol, a fost fondata in 901, cu mult timp înainte a fii fost făcut judeţ. Pe parcursul secolelor a fost sub dominaţie ecleziastice (Prinţul Episcop de Brixen).Impreuna cu Bolzano,Bresanone formeaza una din zonele turistice renumite in Europa, zona care apoi se prelungeste cu valea Inn-ului / Insbruck - Austria.


Sfinţii patroni ai oraşului sunt episcopii Albuino si Ingenuino (patronii împotriva secetei), care se serbeaza pe 5 februarie iar relicvele lor sunt conservate în catedrala din Bressanone.
Printre cei mai renumiti oaspeti ai zonei,se numara si Papa Benedetto XVI-lea


Orasul are ca principala sursa de venituri, turismul, dar industria a recuperat si in ultimii ani numeroase filiale ale unor firme germanice au fost deschise.
Targul de Craciun, este renumit si impreuna cu partia de schi de la Plose,fac din Bresanone un oras cautat de turisti.

Bressanone pentru poziţia sa geografică strategică a fost întotdeauna printre liniile de comunicatie Brennero / Brenner (Val d'Isarco) şi Dobbiaco (Val Pusteria).
De asemenea importanta este si linia de cale ferata in directie Brennero -Insbruck , plus linia de cale ferată spre Dobbiaco, val Pusteria,
La Bressanone se mai poate ajunge pe DN 12 Abetone del Brennero şi ruta de stat 49 val Pusteria.
Daca sinte-ti in trecere nu ratati zona Bresanone, o sa ramineti cu amintiri de neuitat.!

sâmbătă, 20 februarie 2010

rhems-notre-dame,valle d'aosta 2008



Cautand prin arhiva am gasit acest videoclip, eeee, am asteptat o zi intreaga acest elicopter !!!

Hoinar prin Italia !!!

Salut!
Astazi dam o fuga la Ravenna / RA



Ravenna (Raven Romagnolo) este un oraş în Emilia-Romagna regiune de 157479 de locuitori, capitala provinciei omonime, oraşul cel mai mare şi istoric din Emilia- Romagna.



Aria sa municipale este a doua in Italia, prin extensie, dupa Roma, şi are peste o treime din provincie.Centrul orasului este la aproximativ 8 km de mare, si este legat direct cu statiunea Marina di Ravenna, Punta Marina Terme e Lido Adriano.

Ravenna a fost capitala de trei ori:

Imperiul Roman de Apus (402 - 476)
Regatul ostrogoţilor (493 - 553
Exarhatul bizantin (568 - 751)

Pentru vestigii ale trecutului, Ravenna este unul dintre putinele orase lume care are opt monumente declarat Patrimoniului Mondial de UNESCO.
In ciuda istoriei sale bogate,in prezent orasul cunoaste o dezvoltare in toate directiile,portul Darsena, diverse institute de cercetare, polul tehnologic, turismul este in crestere.


Riviera Adriaticii dispune de o insiruire de statiuni marine si parcul de distractie Mirabilandia.!


Va invit a vizita orasul Ravenna si frumoasele sale imprejurari !!!

vineri, 19 februarie 2010

Ziua ploua, noaptea ploua, dimineata ploua iara.....adaptare ....dar de doua zile ploua aproape continuu, si totul este cenusiu si rece !!!

De doua zile fac acelasi traseu,deja incep sa ma plictisesc,dar astazi am avut companie, eeee, trupa de soc....Sorin,Giovanni,Dino,Ahmed, si parca a trecut altfel timpul.
Mai o gluma,mai o injuratura, pauza de cafea, si pauza de pranz la un restaurant dragut,cu un meniu foarte bun si pret acceptabil, 10 euro !
Lucrari in A22,soferi "profesionisti",care parca iti fac in ciuda,merg precum melcii dupa ploaie.....si cand ai timpul limitat orice secunda conteaza.....

Astept aproape 4 ore pentru descarcare,lipseste seful iar operatorii au altceva de facut !!!


Aproape pe la 20 termin si ies in autostrada , ploua din nou , fac o cursa contracronometru si cu fix 10 ore parchez in garaj.
Pina luni la ora 6.oo pauza, dupa care fac acelasi traseu , Piacenza / Bresanone !!!
Noapte buna !

joi, 18 februarie 2010

Din motive de bucurie, blogul este suspendat in seara asta.
Pustiul meu a devenit conducator auto amator, asa ca sarbatorim evenimentul.
Maine devenim din nou operativi,multumim pt intelegere !!!!

miercuri, 17 februarie 2010

trucking in sr 308 !!!

Astazi am dormit pina la 7.00,cind a inceput nesuferitul ala sa cinte, cam asa .....cucu cucu, scoala-te ca avem de lucru....cucu cucu.....!!!!
E traznaie, asta a intrecut cocosul, imi zic ,o sa-i fac contract !

In 15 min sint gata de plecare,si la 8 trecute fix, sint la destinatie, Dolo /VE, un orasel frumos situat pe marginea raului Brenta,care de la Padova pina la varsare in laguna creeaza " riviera de Brenta ", o insiruire de orasele splendide .

Cam 45 de minute si dinozauru' rasufla usurat de greutatea incarcaturii, o semnatura , ciao/ciao si plec in directia Loreggia /PD,unde am returul.
Gasesc un pic de aglomeratie pe drum, fac un videoclip, si dupa grafic,ajung la fabrica.
Am 2 camioane in fata, timpul necesar pt o cafea si un pic de ordine in cabina, eeee, asa ,sa nu ma plictisesc.
Incarc plasa de sarma preformata, un fel de " plasa de Buzau ",asigur incarcatura , acte ok, si plec catre Trento, imi fac repede un calcul,si pt pranz opresc la forte Tombion.



Pauza de masa....

....si somnul de frumusete, fix 1 ora,si cand ies din parcare in spatele meu ajunge Loris, un alt coleg, uraaa, am cu cine palavragi pina acasa, schimb canalul la cb, si il aud ....buon giorno Tino, come va' ?!.... salve,ok raspund eu, si incepem a comenta diverse subiecte.

Pt descarcare trebuie sa parcurg o stada ingusta pe malul Adige-lui, cu citeva refugii pt cazul ca intalnesti un alt camion.


Totul ok, in 45 de minute, record pt conditiile gasite,ies cu bine din trecatoare si prind tangentiala in directia Mezzolombardo,unde sint asteptat pt o cursa locala.

Ciao dottore....il aud pe Mirco, incarcatorul,croat,un baiat de nota 10....ciao, raspund si dupa cantar trag in pozitie si deschid obloanele de la remorca.
In timp ce Mirco incarca, eu imi pregatesc ziua de maine, foaie de transport,diagrama....ok,aud , e gata !
Cantarul, documente de transport,si drept spre Lavis ca e cam tarzior, in santier erau deja avizati ca ajung in 10 min.
Intre timp primesc ordinele pt maine, Piacenza/Bresanone, ok, si trag sub macara, baieti sint cu chef de treaba si scap repede de "marfa"
Camparta si gata pentru astazi,intalnesc pe Carlo si Dodo, nici unu nu vine cu mine, neseriosi glumesc eu,si pe la 18 ,dupa motorina si acte la dispecerat plec catre casa.
O seara frumoasa tuturor !!!


Off topic !!!