luni, 28 februarie 2011

Cine se trezeste de dimineata ...ajunge seara acasa , hahahahah,o sa spune-ti ca nu am dreptate , dar astazi asa a fost.
Dai si lupta cu ploaia si zapada, vant si multi nebuni pe drum, dar pina la urma am incheiat ziua cu bine ...in garaj cu Dino,iar eu acasa la caldurica !
Trafic inexistent la prima ora ,profit si fac o cursa pe cinste pina la Villanova,cu o scurta escala la Manerbio,trag in parcare , webasto on si somn de voie .

Afara ninge linistit,in casa arde focul....eu trebuie sa o iau din loc ca am de livrat o semiremorca de cherestea....si mai ce ninge afara !
Trag o lupta cu prelatile , ca in evul mediu,adica injur si blestem toata lista de sfinti consacrati si incepatori,plus cei de pe lista de asteptare.....in combinatie cu apa ,prelata are un efect letal !

Urrrraaaaa, am terminat cu lemnaria,trag un telefon lui Cristian,"Award",pentru cei de pe "Soferii.ro"....hmmmm,e cam strans cu usa la incarcat ,o lasam pe alta data ....cafeaua,ies din nou pe autostrada si goooooooo planet !
Ajung la destinatie,omulmobil deja curata stivuitorul cu aer comprimat, salve ...salve, pai sa vezi, ca e cam tarziu,pauza de masa,etc,mrrrrrrrr.....parca eram la o lectie de dresura....ok,zic eu unde trag bestia si la ce ora incarci ?

Uite ,zice el ,aici,deschide obloanele si la 13.30 sint prezent ....bv,si ce era sa greu sa spui de la inceput ?
Dupa ce completez si ultimul big bags....leg dublurile,documente,cantar de proba ,o iau usurel din loc ....mai am o activitate azi,emisiunea la radio INBLU...." colegii " mei sint punctuali, ca de obicei ,analizam ziua de azi ,cu bune si cu rele....promit o vizita la Roma si un tur cu dinozaurul ....apoi catre casa pe ritm de MaBecker.....si Daddy cool !

Trag in pool position ,apoi cu calm predau actele si plec catre casa !
Noapte buna tuturor!!!

duminică, 27 februarie 2011

Cum duminica este zi de odihna pentru toti....mai mult sau mai putin,preiau un articol din revista " TransportInfo "...www.transportinfo.ro, referitor la Worldtrucker,infintata de catre Volvo trucks pe Internet, comunitatea globala pentru soferi, Worldtrucker (http://www.worldtrucker.com), cu scopul declarat de a o transforma in cea mai activa din cele existente la ora actulala.

Prin aceasta initiativa, Volvo Trucks urmareste cresterea interesului general pentru aceasta meserie precum si recrutarea de noi soferi.

"Stim ca soferii de camion au o mandrie profesionala puternic conturata iar comunitatea noastra este infiintata tocmai in acest scop: de a impartasi pasiunea pentru camioane si pentru viata la volan", a declarat Paula Kühnel, manager al comunitatii.
Worldtrucker a atras aproximativ 10.000 de membri inca din faza sa de dezvoltare. Au fost infiintate comunitati locale in zece tari, disponibile in limbile italiana, suedeza, flamanda, spaniola, germana, poloneza si engleza. Dupa un update final care a inclus o versiune pentru telefonul mobil si un upgrade al designului, comunitatea globala a soferilor de camion a fost lansata pe Internet in versiunea sa definitiva.
S-a pornit de la premisa ca Worldtrucker va fi deschisa pentru toti cei care sunt interesati de camioane, indiferent de marca acestora. Volvo Trucks va lasa, de altfel, continutul la latitudinea membrilor comunitatii, neimplicandu-se in formarea acestuia.
"Firmele de transport folosesc diferite tipuri si marci de camioane in flotele lor. Toti soferii acestora sunt la fel de bineveniti", a declarat Paula Kühnel.
Worldtrucker ajuta soferii sa tina legatura cu familiile lor. Colegii si prietenii pot face schimb de experienta si stabili noi relatii si pot incarca fotografii direct de pe telefonul mobil. Prin componenta sa sociala, Worldtrucker va contribui la stimularea vietii profesionale a soferilor si la cresterea interesului fata de aceasta meserie, dat fiind faptul ca, la nivel global, criza de soferi reprezinta o reala problema pentru aceasta industrie.
Worldtrucker sa raspandit deja in peste 40 de tari, in pofida faptului ca nu a fost promovat; in aceste conditii, asteptarile celor de la Volvo Trucks sunt ridicate. "Nu am vazut nimic similar la concurentii nostri astfel ca ne asteptam sa devenim prima optiune a soferilor din toata lumea", a declarat Paula Kühnel.


* Worldtrucker ???.....Yessss !!!
vt880 - February 17, 2011, 10:47 am

Comunitatea celor care utilizeaza platforma Worldtrucker creste in fiecare zi,este un mod de a cunoaste alti colegi de breasla,schimba impresii de calatorie,si a avea informatii tot timpul.
Vin-o si tu pe Worldtrucker,vei avea o surpriza placuta si vei descoperii lucruri noi ! "

sâmbătă, 26 februarie 2011

De dimineata am tras o fuga in garaj,aseara nu am mai acoperit incarcatura ,era tarziu si am lasat-o pentru azi....il pozez pe sefu' prin curte, din varful camionului....ce exprimare literara am tras....dupa care ,revin la "odihna" de weekend,adica cumparaturi,etc,centre comerciale,magazine...mama mia !

Pe 23 in ziarul " Vita Trentina " a aparut un articol despre mine,referitor la emisiunea de la radio InBlu...o surpriza placuta,multumesc staff-lui si tuturor celor care cred si au crezut in aceasta colaborare.....Oscar-ul il primesc si prin posta !!!

Si ca sa termin ziua cu subiecte traznet,pun si o statistica a blogului ,din 23 octombrie trecut am monitorizat toate datele ,accesari,vizite,etc ...uite ce a a iesit !
1 ROMANIA 1.450
2 ITALY 254
3 GERMANY 82
4 UNITED STATES 57
5 MOLDOVA; REPUBLIC OF 20
6 RUSSIAN FEDERATION 20
7 SPAIN 19
8 APATRIZI 18
9 FRANCE 13
10 SWEDEN 9
11 GREECE 6
12 UNITED KINGDOM 5
13 NETHERLANDS 5
14 CANADA 5
15 BELGIUM 5
16 POLAND 4
17 AUSTRIA 4
18 NORWAY 3
19 HUNGARY 3
20 SWITZERLAND 2
21 SLOVENIA 2
22 CYPRUS 2
23 UNITED ARAB EMIRATES 1
24 SLOVAKIA 1
25 PORTUGAL 1
26 LATVIA 1 1
27 IRELAND 1
28 HONG KONG 1
29 CZECH REPUBLIC 1
30 BRAZIL 1
Un alt " exit pool " ,anual,facut in paralel imi indica cele mai reprezentative natiuni
1 România 5.865
2 Italia 1.706
3 Statele Unite ale Americii 230
4 Germania 159
5 Republica Moldova 107
6 Spania 60
7 Franța 51
8 Slovenia 35
9 Canada 34
10 Rusia 26
Un rezultat fantastic,30 de natiuni unde " The Road " a fost citit .....unde Dinozauru' a incantat si fascinat in acelasi timp !

vineri, 25 februarie 2011

Ziua de azi se anunta destul de " agitata ",dupa mesajele de pe computer,asa ca o sa fac un comentariu tip " la mosi " de care conationalu' si concetateanul Caragiale !
Desteptarea,pornit camionul,dus la baie,schimbat diagrama,dat talpa ca e tarziu,trafic,aglomeratie,imecilii si mama lor,garaj,motorina,acte,descarcare la Revo,inapoi in garaj,decuplat Rao,cuplat Paganini,descarcat in Lavis,incarcat in Lavis,vine pranzul,pauza,mincare,somn,desteptarea,iar la drum,descarcat Campodenno,inapoi in garaj,decuplat Paganini, cuplat Rao,fuga fuga la Merano,incarcat,probleme,probleme,rezolvat pina la urma,intors in garaj,parcat,predat acte,ajuns acasa obosit mort !
Cam asa a fost, destul nu-i asa .....pentru restul vorbesc pozele !










La buna vedere !

joi, 24 februarie 2011

Super bine sa incepi programul la ore decente...7,00....director general....la mine in cabina ,dar termini tarziu seara,cum o sucesti si o invartesti ,tot pierzi pe undeva ...important este sa fiu sanatos si fericit , ca de restul au grija alti !

Livrarea matinala la Denno,am de coborat o rampa nu prea "dulce"....o cunosc de mult,trebuie sa ridic semiremorca din perne,si sa cobor tractorul,asa ramin cu bara intreaga....dar este riscul sa explodeze vre-o perna din cauza solicitarii maxime a suspensiilor,m-a bazez pe sfantul protector si .....reusesc fara probleme !
Omul-mobil stie,inginerul proiectant incaseaza saptaminal un " rucksac " de injuraturi,rade si imi face cu ochiul.....i-am trimis ,zic eu,injuraturile de rigoare .

Directia Bologna dupa aceea,no comment....bine macar ca incarc in Camparta ,asa mai reduc din pierderi, m-a refer la timp....insa pina la urma ajung la concluzia ca descarcarea inainte de pranz nu o pot face .....universitarii de pe A22 sint prezenti si azi....cisterne in ADR,si nelipsitele dube de 7,5 T....unde esti tu Daneeee 16T!

Mai schimb o vorba doua cu un coleg ,o poza a unui MAN destul de sifonat si uite asa ajung la destinatie....pustiu , trag la soare, ca de .....dinozauru' doarme bine asa....eu la fel,si dupa ce maninc linistit ,un pui de somn este obligatoriu .
Pe la 3,dupa amiaza,termin si eu cu livrarea,cred ca este ultima pentru mine,depozitul de material se inchide,dupa care o iau din loc .....Ravenna,desigur....si dupa cum toata saptamina am tot asteptat,era normal ca trebuie sa fac coada si la LNT,insa imi prinde bine....scot arsenalul....spray,lichid degresant,lichid pt geamuri,carpe ,hartie si pamatuful pentru praf....si la atac inainte....obrazul subtire cu munca se tine !


Seara se apropie deja 18.00 si eu las portul cu un country superb,schimb traseul pe la Ferrara, nu mai ajung acasa ,o sa dorm undeva pe la Legnago....no pb ,asa ca pentru cina opresc la Autogrill, sint prea obosit sa mai gatesc in seara asta .
Ce frumos se merge seara,nu tu trafic,controale....lux....gasesc loc in parcarea distribuitorului si cu o bere rece meditez la ziua care abia s-a incheiat ,trag perdelutele,dau drumul lui Grivei......upppssss,T-Rex,si in pat adunarea,cu o comedie de Goldoni la radio.
Noapte buna !

miercuri, 23 februarie 2011

Ce bine este sa trezesti tarziu,nu te intereseaza nimic...inginer ce mai,asa ca la 7.00 eram in garaj ,controlul matinal plus cafeaua ,apoi strang plasa de pe incarcatura,nu mai ammnevoie de ea ,si castig ceva timp la livrare .

Asa ca incep cu inceputul,descarcare partiala ,dupa care completez incarcatura si o iau catre Tuenno...timpul este frumos,aer curat,si un soare timid,macar devine mai indraznet catre pranz.

Descarc in timp record,apoi in fuga mare catre Albiano.....insa acolo,am parte de aproape 2 ore de asteptare....uffffaaaaaa !

Dupa ce reusesc sa incarc ,si dau cateva informatii unui coleg de la Roteglia....ca o furtuna plec catre Bologna, fac si o depasire interzisa,pe sensul contrar trece o patrula de la Polstrada .....imi urez in gand sa nu m-a fii vazut ,si pina la Modena stau cuminte .
La San Ruffillo, este liniste, doar un singur camion am avut inainte .....asta inseamna ca cel de Roteglia s-a ratacit pe undeva .

Ravenna ,nu imi vine sa cred,abia am reusit sa fac fata cu inchisul obloanelor,meseriasii de pe stivuitoare ,m-au zapacit azi .
Pina la Trento nu fac pauza ,gasesc pe drum tot felul de masini si soferi,luminite,stopuri duble ,etc......parca erau scapati de la circ .

Alimentez in garaj si plec catre casa .....unde am parte de alta surpriza,a sosit premiul meu pentru concursul fotografic organizat de TransportInfo,si sponzorizat de Iveco,tricouri,sepcute,o minge de fotbal personalizata ,si alte obiecte utile.

Multumesc TransportInfo.....noapte buna tuturor !

marți, 22 februarie 2011

Am dormit toata noaptea linistit....poate ca eram obosit de atita asteptare ....insa de dimineata eram fresh .....te cred si eu ,dupa o asa pauza boiereasca !
Incarc in 5 minute....am uitat sa precizez ca aseara de nervi am parcat la 100 de m de poarta cavei....sau balastiera ....pe limba noastra .

Pietris spalat,pentru Bologna......uffffaaaaaaa.....nu se poate sterge o localitate de pe harta cumva ......apoi din nou in port.....oare si porturile se pot muta ?

Vremea este cam morocanoasa,dar nu prea fac caz,astept primavara sa vina mai repede, traficul nu imi face probleme,ajung la destinatie destul de repede......prima oara la clientul asta ,nu prea este loc ,dar m-a descurc cu brio .



Ravenna mon amour,sosesc....am doua incarcari.....4 paleti la unu' si apoi completez in la altul....dar la prima fac o specie de asfalt tango,intre magazii,birouri,parcari,cantare si alti cetateni de "incredere" care imi ofera o trusa de scule superprofesionista !
Pina in pranz resusesc sa intru in zona libera a portului,dar adio incarcare...maninc si eu linistit ,mai fac ceva ordine prin cabina,o cafea si vine ora 14 .....trag la rampa...incarc,acopar incarcatura ....si inainte mars !
Muzica si gaz....adica nu il iert pe Dino deloc, depasim tot ce misca ,are cel putin 2 roti si umbla prin autostrada .
Cam atit pentru azi,maine am o descarcare partiala,completez si fac un salt catre munti ....apoi repetir....Bologna,Ravenna....bla,bla,bla !
App ,daca nu le mai gasiti pe harta....eu le-am sters !

luni, 21 februarie 2011

Dupa cum era decis ,am plecat de dimineata,cu speranta ca pot evita aglomeratia matinala la Bologna,m-a refer la destinatie,dar a fost o hotarire nu foarte inteleapta....am ajuns impreuna cu amicul Marian pe locul 9 si 10......o chestie de " sinucigasi",nu pot intelege la ce ora incep programul oamenii aia ...pe drum am gasit si un accident,destul de grav !

Ok,nici-o problema,o ora e somn face bine dimineata.....numai ca am asteptat 3 ore inainte sa plec de acolo...si mai bine atunci,pot reduce pauza nocturna .
Dupa livrarea de la Bologna,direct catre Ravenna am intins-o,fara macar sa beau o cafea.....am un loc nou de incarcare ,in cadrul combinatului chimic Enichem, si vreau sa ajung inainte de pauza de pranz,altfel risc sa dau peste cap toata ziua ....sau macar ceea ce a mai ramas din ea .


Gasesc clientul repede.....pierd si cu asta 2,5 ore.....ufffaaaaaa, s-au vorbit toti azi ....documente,iesire,pauza de pranz in port,dupa care m-a pun in miscare catre Verona,in zona Cerea,unde trebuie sa livrez "chestia" aia chimica incarcata in combinat ....spun asa pentru ca este un produs tip " cenusa "...ceva derivat pe baza de potasiu.....insa si aici am parte de surprize .....o sa scriu sa vina Andreea sa faca o emisiune .....mai pierd 3,5 ore pentru descarcat .....astia azi mi-au omorat o groza de neuroni !



Si uite asa am cam terminat ziua,la Verona.....maine incarc in zona ,pentru Bologna si ... go back in Ravenna !!!
Noapte buna tuturor .

duminică, 20 februarie 2011

Duminica si mai mult relax,o iesire prin oras,ploua incet mocaneste...iar aerul este curat cu un iz de fum ,lemn de brad.....parca as fii in timpul copilariei in muntii Cibinului !
Tot cautand prin " valiza cu maimute ",hd extern...am gasit un videoclip,cu o coloana sonora superba.....Highway-Adrian Enescu !



O seara placuta tuturor !

sâmbătă, 19 februarie 2011

In weekend nu sint prea multe de povestit,odihna,acasa cu ai mei ,o cafea buna dimineata,pranzul il pregatesc eu....meniu trentin,o fuga prin oras si seara din nou in familie.
Printre picaturi, forum,blog,mail,chat.....si cate si mai cate pagini vizitate prin reteaua internet !
Continui cu rubrica de sfaturi ....pentru raspunsuri si injuraturi....ori comentati ....ori schimbati canalul !

Ține minte, unghiul mort te împiedică să vezi participanții la trafic care sunt mai mici (masini, motociclisti, ciclisti, pietoni) si se află în apropierea vehiculului tău.
Acordă o atenţie sporită atunci când:
- faci o întoarcere, nu uita că e posibil ca un vehicul să te depăseasca în unghiul mort
- dai în marsarier, mai ales dacă volanul se află pe partea „gresită” (GB-IRL/Europa continentală)
Nu depăsi decât după ce te-ai asigurat că ai destul spațiu si nu forțezi alte vehicule să încetinească.
Păstrează o distanță de siguranță față de vehiculul din fața ta – în orice caz,
distanța minimă prevăzută de lege.
Dacă rulezi cu viteză, măreste si distanța.
Distanța de siguranță crește în caz de ploaie, noroi,gheață sau ninsoare.
Oprește dacă motorul, frânele sau frâna încetinitore se supraîncălzeste.
Nu continua drumul până nu ești sigur că nu mai există riscul de supraîncălzire sau pană.
Încearcă să anticipezi problemele.
Evită frânele si accelerările bruste care pot fi periculoase pentru ceilalți participanți la trafic,consumă carburant si generează poluare inutilă.
Respectă regulile de circulație tot timpul.
Nu prelua obiceiurile proaste ale celorlalți participanți la trafic.
Condusul preventiv îți protejează viața, pe a celorlalți si locul de
muncă!
În caz de pană, accident sau altă urgență,informează imediat compania si/sau serviciile de urgență locale.
Salvează numere de urgență în telefonul tău mobil.
Noaptea, schimbă faza scurtă din timp când un vehicul se apropie din celălalt sens.
Asigură-te că farurile și elementele reflectorizante sunt curate pentru o bună vizibilitate a vehiculului tău.
Adaptează condusul la condițiile meteorologice.
Când drumurile sunt alunecoase din cauza ploii, a gheții sau a zăpezii
(adu-ți aminte de lanțurile tale), redu viteza –la fel în caz de ceață, ploaie si în tunele sau la asfințit.
Parchează doar în locuri autorizate.
Ai grijă să nu blochezi traficul sau vizibilitatea altor participanți si evită zonele rezidențiale.
Asigură-te că vehiculul nu se poate misca în lipsa ta.
Nu lăsa motorul să meargă inutil.
Foloseste parcările organizate pe cât posibil.
Nu parca în locuri izolate,neiluminate, în special noaptea.
Nu spune străinilor ce marfă transporți si nici ce traseu ai.
Pe cât posibil condu în convoi.
Inspectează vehiculul ca să vezi dacă nu a avut loc o efracție sau manipulare neautorizată înainte de continuarea drumului.
Este ilegală folosirea manuală a telefonului mobil în timpul condusului.
Dacă trebuiesă vorbesti în timp ce conduci, instalează un sistem de tip „mâini libere”.
La finalul itinerariului, raportează companiei orice problemă cu vehiculul, drumurile folosite, sau livrările efectuate, astfel încât să se poată efectua reparații sau modificări înainte de transportul următor.

Dacă esti sofer de camion, trebuie să conduci extrem de responsabil în toate situațiile si să dovedesti un înalt grad de profesionalism, anticipând si tolerând comportamentul periculos al celorlalți participanți la trafic.
Poți să salvezi vieți, să îmbunătățesti imaginea profesiei tale si să ajuți categoria de profil să beneficieze de un cadru legal mai bun.

Drumuri bune !

vineri, 18 februarie 2011

M-am trezit de noapte cu noaptea-n cap.....aseara dispecerul m-a avizat ca sint 6 masini doar de la noi pentru Bologna,asa ca am decis sa plec mai devreme,numai bine pot face pauza dupa 3 ore ,il sun pe Dodo, si la 3.00 eram in miscare .
Dino e ok,dupa reparatie,praf insa si fata de usa murdara, se putea lucra mai cu atentie....no comment .
Ramine sa vad la lumina zilei rezultatul final,pina atunci pun o selectie Iglesias,tatal,si macin km dupa km ,traficul este aproape inexistent,iar cei care sint par adormiti rau,Dodo face mersul in A22,il urmez fara frica......sintem deja experimentati,mai schimbam cate o replica la cb....ca sa nu zic ca vb non-stop,si uite timpul trece ,ajungem la destinatie,si deja sint 4 camioane parcate la intrare....serios,astia au dormit aici ,sau au plecat mai de noapte ca noi.
Fuguta in pat,doua ore de somn pe cinste,si mai vedem dupa aceea cum merge treaba .....parca am avut o premonitie,am avuut probleme cu semiremorca,una veche nu a mea,cred ca limitatorul de cursa al cilindrilor hidraulici a ramas blocat,drept urmare nu am putut bascula un cason,cel din spate.....in acest caz se recurge la masuri extreme,se deschid obloanele pe ambele parti,si se descarca cu excavatorul,prin tragere.....iar restul cu lopata.
Poze ioc,eram prea nervos ca sa mai fac si poze,pierd vreo 30 de minute, insa pina la urma cu ajutorul colegilor,am rezolvat problema .

Returul la Verona,depozitul feroviar,celulosa pentru o fabrica de hartie la Riva del Garda....ufffaaaaa,chiar daca este timp frumos,o sa trebuiasca sa acopar cu prelata,surprind o tabara de "nomazi"......no comment !

Munca dura,dar cu calm termin primul dintre toti,am o destinatie diversa,tot in zona ,insala Varone,dupa aceea pauza de masa,fructe si apa minerala...tot cu colegul Dodo pornesc la drum,cu chef de glume se ajunge in zona destul de repede,eu continui drumul catre Varone,el catre Arco,aceeasi firma ,insa cu destinatii diverse.



Am un camion inainte ,lucru care imi permite sa trag jos prelata cu calm,dupa care intru la descarcat,intre timp soseste Giovanni,il ajut cu decopertarea,apoi cu eleganta maxima o iau din loc,trebuie sa trec prin garaj,las vechitura asta si cuplez Rao....in sfarsit o veste buna pe ziua de azi,apoi incarc tot pentru Bologna .

Nu pariati ,ca luni tot cu noaptea in cap o sa plec ......asa ca va urez un sfarsit de saptamina cat mai bun !

joi, 17 februarie 2011

Nimic nou pe frontul de vest, stau in pool -position ,pregatit pentru plecare .....Dino asteapta si el la fel de nerabdator,insa imi convine sa termin toata saptamina de vacanta,si sa incep linistit luni dimineata munca !

Asa ca imi continui postarile cu cateva sfaturi utile !



Lista de control a Soferului de camion !

Camioanele conduse de șoferi profesionisti sunt implicate în mai puține accidente pe km parcurs decât alte vehicule.
Cu toate acestea, urmările accidentelor în care sunt implicate camioane,indiferent din a cui vină se produc, pot fi amplificate din cauza gabaritului si a dimensiunilor mari ale acestora. Tipul mărfurilor transportate poate să mărească gravitatea unui accident.
Meseria de sofer profesionist este foarte solicitantă, de aceea trebuie să rămâi în formă atât fizic, cât si mental.
O alimentație sănătoasă si un program regulat de exerciții fizice te vor ajuta să te simți mai bine, să conduci mai bine si să trăiesti mai mult.
Reglează-ți scaunul ca să stai cât mai confortabil posibil si să ai la îndemână toate comenzile.
Asigură-te că tetiera este poziționată astfel încât să te protejeze în caz de accident.
Foloseste centura dacă o ai si n-o uita pe cea a pasagerului.
Chiar şi şoferi de camioane pot muri în cazul în care sunt aruncați prin parbriz.
Orice persoană care se odihneste într-o cabină de dormit trebuie să fie asigurată atunci când vehiculul este în mişcare.
Respectă prevederile legale referitoare la timpul de sofat si de odihnă.
Nerespectarea acestora sau modificarea tahografului este ilegală si presupune o lipsă de respect față de viețile celorlalți.
Nu consuma alcool, droguri sau alte medicamente care îți pot afecta capacitatea de a conduce. Evită mesele grele înainte de a conduce,deoarece acestea pot cauza somnolență.
Dacă esti obosit nu continua – OPRESTE–TE!
Dă-te jos din vehicul, întinde-te si respiră niste aer proaspăt.
Toate sunt în stare bună de funcţionare?
Ai verificat frânele si circuitele de frână(la cap tractor si la remorcă), cauciucurile(presiune si adâncimea profilurilor), lichidul de răcire și uleiul?
Dar oglinzile retrovizoare,geamurile (exista vignete care nu-si au rostul?), stergătoare, lumini, indicatoare?
Echipamentele speciale ca extinctorul si lanțurile de iarnă?
Există avarii vizibile , este vehiculul curat?
Este marfa distribuită uniform şi corect asigurată?
Dacă descarci o parte din marfă inainte de destinația finală va trebui s-o redistribui si reasiguri?
Ai documentele necesare?
Ai introdus discul/cardul tahimetric?
Ai la bord discurile cerute de lege?
Verifică itinerariul.
Există poduri, tunele,s.a. unde vehiculul tău poate avea probleme (dimensiuni, gabarit, mărfuri periculoase)?
Folositi variantele de autostrăzi optime si eviți zonele rezidențiale?
Unde vei face pauzele?
Verifică condițiile meteorologice!

Partea a doua maine ,pina atunci ....va pupa nenea !

P.S.
Ultima ora,de maine ....on the road again !!!