marți, 31 martie 2020

O lume nebuna ..nebuna ...nebuna !


A trecut ceva timp de cand nu am mai scris ...am degetele amortite , noroc cu tastatura pc-ului ... nu vreau sa fac pe lupul moralist dar am ajuns in 2020 si nimeni numai pricepe nimic .
Ce se intampla cu noi ?
Cu voi ?
Cu mine ,cu tine ?
Numai avem incredere in nimeni.


In prieteni,colegi ...propriul guvern ne minte , ne insela cu buna stiinta , fac doar afaceri personale sau de clan .
Unde se va ajunge ?
O sa zica cineva ...Bravos nene , te-ai trezit si tu acum .
Da m-am trezit si vreau sa stiu in ce directie ne indreptam .
De buna seama in directia gresita , dar numai are importanta raul a fost deja facut .
Ramane sa stabilim cum vom face de acum inainte , ce vom face pentru fii nostri , fii lor si asa mai departe .
Lumea pe care am cunoscut-o pina acum s-a schimbat , si continua sa se schimbe in fiecare zi cu acceptul sau fara acceptul nostru .
La buna vedere !

Jurnal de carantina !

duminică, 1 martie 2020

1 Martie !

Mărţişorul este o sărbătoare tradiţională a primăverii, a bucuriei, prospeţimii, a victoriei binelui împotriva răului. Povestea mărţişorului începe în urmă cu mii de ani. Primele dovezi arheologice datează de pe vremea geţilor.

Femeile dace purtau monezi sau pietricele în asociere cu fire de lână roşie şi albă pentru a avea noroc şi un an productiv. Dar, oare cine a inventat cuvântul de “mărţişor”? De ce se poartă mărţişorul?

Mărţişorul este un obicei specific românesc moştenit de la strămoşii noştri, inexistente la alte popoare. Numele popular al lunii martie “mărţişor” provine din latinul martius. Originile acestui obicei se găsesc şi în sărbătorile romane în cinstea zeului Marte, zeu al fertilităţii şi vegetaţiei.

Tradiţia spune că strămoşii noştri purtau monede găurite, atârnate de două fire, unul al şi altul negru. Bănuţii erau din argint, aur sau din metal obişnuit şi indicau cât de bogată sau săracă era persoana care-i purta. Bănuţii –mărţişoare erau purtaţi la încheietura mâinii ori prinse în piept cu un ac.

Atunci când copacii înfloreau, femeile agăţau firul de o ramură, iar cu moneda respectivă cumpărau caş pentru ca tot restul anului să aibă pielea albă şi moale. În decursul timpului, bănuţul s-a transformat în simbol al iubirii, iar firul negru a devenit roşu.