sâmbătă, 13 august 2011

Hoinar prin Italia !!!

Situat pe coasta Adriaticii, orașul Bari este capitala regiunii italiene Puglia și a provinciei Bari.
În secolul al treilea Bari era un port înfloritor al regiunii Peucezia, care ocupa partea centrala a Apuliei (Apulia este numele vechi al regiunii numite astazi in limba italiana Apulia). Dupa ce a rezistat invaziei grecești, Bari a fost cucerit de romani și a dobândit statutul de "municipium". În anul 840 Bari a fost ocupat de către saraceni, fiind recâștigat în anul 870 de către bizantini. Orașul devine principalul centru italian din punct de vedere politic, militar și comercial din întreg Imperiu Roman de Răsărit. Dominația bizantină va lua sfârșit în anul 1071.
Bari are legături maritime cu Durres, Albania și cu Bar, Muntenegru (circa 9-10 ore cu vaporul), Corfu, Grecia (11 ore), Igoumenitsa, Grecia (12-13 ore) și Patras, Grecia (20 ore).

Legăturile feroviare sunt asigurate sau via Taranto și Calabria, sau de către linia ce merge pe coasta adriatică de la Lecce în sud, spre Foggia în nord.
Accesul la autostrada A14 se face prin Modugno (Bari Nord) sau Bitritto (Bari Sud).
În Bari există și un aeroport internațional, Bari Palese situat de circa 15 minute distanță de centrul orașului.

Principalele monumente ale orașului sunt Catedrala Sfântul Nicolae (Basilica di San Nicola), Catedrala San Sabino, Castelul Normanno-Svevo, Fiera del Levante, Palatul Provinciei (Palazzo della Provincia), Castelul Svevo, Teatrul Petruzzelli, Teatrul Margherita, faleza (il lungomare) și Stadionul San Nicola.

Printre locurile caracteristice orașului trebuie amintite orașul vechi (città vecchia), unde se află Catedrala Sfântul Nicolae (Basilica di San Nicola) și Catedrala San Sabino (la Cattedrale); Castelul Svevo; stadionul San Nicola (58.300 de locuri); stadionul Victoria; străzile din centru (Via Sparano, Corso Vittorio Emanuele, Piazza del Ferrarese), clădirea centrala a universității (l'ateneo universitario), plajele "Torre Quetta" și "Pane & Pomodoro", portul vechi ('nderre a la lànze).




Bucataria baresa ,este una dintre cele mai complexe ,cu gusturi si prezentare deosebita,pastele si pestele predomona,insa si un bun gratar nu gace rau nimanui,dupa cere un vin rece si un dulce tipic,plus cafea fructe si inghetata.....hmmmmmm, nu-i asa ca v-am facut pofta ?




Nu evitati Bari,este un oras plin de istorie,dar in acelsi timp un oras nou,o alta lume,alta cultura , intreaga provincie are cu ce sa va incante,mare...soare...plaje cu nisip fin ....mai departe va las pe voi sa descoperiti !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu