Astazi va prezint Orvieto !
Oraşul este situat în Umbria de sud-vest, în provincia Terni, în apropiere de graniţa cu provincia Viterbo si Lazio. Orvieto este stabilit pe un munte de tuf, 325 m deasupra nivelului mării, cu vedere catre vale , spre râurile Paglia şi Chiani chiar înainte de chiar inainte de varsarea in Tibru. Această platformă enorm maronie tuf vulcanic, se ridică de la douăzeci la cincizeci de metri de planul de campanie, a fost creat de eruptia vulcanica, care a depus mari cantităţi de materiale in zona.
Cu timpul a devenit o insula ,tuful fiind folosit la constructia orasului.
Cu 281 km ², este una dintre comunele cincizeci cea mai mare din Italia. Cel mai inalt punct este Muntele Peglia (837 m), la graniţa cu comuna San Venanzo. Teritoriul este Orvieto Munte comunitar Peglia şi Selva di Meana şi o parte din el persistă în Parcul Râul Tibru, născut în parc regional Umbria ca o zonă protejată de WWF în 1990.
Dovezile arheologice de origine etrusca, descoperitein campania de săpături şi studii în ultimii ani, oferă un tablou destul de curios, deşi încă incomplete, orasul antic, identificat după incertitudini si controverse în rândul Etruscology în oraşul Velzna. Numit probabil Volsinii Veteres (disputa pe numele acestui oraş etrusc nu a fost încă finalizat, dar acest lucru pare a fi cel mai adevarat) a fost aproape de un celebru altar etrusc Fanum Voltumnae, vizitat în fiecare an de către locuitorii Etruriei , pentru a celebra rituri religioase, jocuri si evenimente. Oraşul a avut, din secolul VI î.en, o dezvoltare economică remarcabilă, care a beneficiat în primul rand de cresterea familiile bogate într-un regim extrem de oligarhice, o creştere a populaţiei si o deschidere la un oraş multietnic.
Orasul a atins apogeul în secolul al şaselea şi al patrulea î.Hr., devenind un centru comercial şi artistic înfloritor , cu supremaţia militară garantate de poziţiei sale strategice, care a dat aparenţa unei cetate naturală.
Între sfârşitul anului al patrulea şi începutul secolului III î.Hr. echilibrul social, care a permis o creştere a oraşului, este spart. Clasa juniori a câştigat publice guvernamentale, conflictul între clasele a devenit violent, în timp ce nobilii au cerut ajutor de la romani. Acestia, în 264 î.Hr,în loc de cuceri si guverna , au distrus orasul şi deportat locuitorii scăpati de masacru, pe malul lacului Bolsena din apropiere, unde a luat fiinta Volsinii Noi.Furia romanilor împotriva oraşului, în funcţie de ştiri literare, a adus la Roma peste două mii de statui jefuite de la sanctuare Orvieto, şi evoca Vertumnus Dumnezeu în Roma, zeitatea şef al etrusci.
A fost apoi re-fondat pe stâncă , pe urmele cetatii medievale din Orvieto Ourbibentos , peste un secol, va deveni un nou oraş cu numele de Urbs Vetus (orasul vechi).
După prăbuşirea Imperiului Roman de Apus, Orvieto a devenit un dominion al goţilor până în 553, când, după o luptă sângeroasă şi de asediu, a fost cucerit de imparatul bizantin Belisarius . Mai târziu, după instituirea Marelui Ducat de Spoleto, a fost dominion Lombard.
La scurt timp înainte de anul o mie ,oraşul, situat la graniţa bizantină, a fost un important punct strategic, a reinceput sa înflorească, extinderea tesaturi sale urbane cu construirea de fortificaţii, palate, turnuri si biserici. Ele formează comunităţi, dar, chiar dacă nu a fost oficial parte din patrimoniul de Sf. Petru, a fost sub controlul lor; să fie recunoscută guvernului municipal nevoie de un consens declaraţie de Papa Adrian al IV în 1157.
În secolul al doisprezecelea, Orvieto, întărită de o armată puternică, a început să se extindă graniţele sale, după lupte victorioase împotriva Siena, Viterbo, Perugia şi Todi, a văzut stăpâni peste un vast teritoriu care se întindea de la Val di Chiana la terenurile din Orbetello Talamone Mării Tireniene.
În această expansiune, Orvieto a făcut un aliat puternic: Florenţa (rivalul Siena), care au sprijinit în creştere. Secolele XIII-XIV au fost zilele de glorie pentru Orvieto, cu o populaţie de aproximativ treizeci de mii de locuitori (mai mult chiar decat cel de la Roma), a devenit de necontestat puterea militară, şi a văzut creşterea acestuia în clădiri şi teren urban frumoase monumente.
Dar, paradoxal, această perioadă a văzut, de asemenea, naşterea luptele furioase în oraş. Două familii nobile, Guelphs şi Ghibellines Monaldeschi Filippeschi au rupt in doua orasul cu bătălii sângeroase, împreună cu luptele religioase.
În timpul evenimentele alt moment demn de reţinut au fost înregistrate în Orvieto: Papa Inocenţiu al III, de la amvoanele Bisericii Sf. Andrei, a proclamat a patra cruciada, în 1281, în aceeaşi biserică, în prezenţa lui Carol I "Anjou, a fost ridicat la papalitate şi Papa Martin IV în 1297, în St Francis, a fost canonizat in prezenta lui Ludovic al Franţei, Papa Bonifaciu al VIII. După cardinalul Albornoz, Orvieto a fost supusă mai multor dominatii: Rinaldo Orsini Biordo Michelotti, John Tomacello şi Fortinbras pentru a reveni mai târziu, în 1450, în cele din urmă a devenit parte din statele papale, devenind una dintre provinciile majore şi constituie alternative la Roma pentru mulţi papi, episcopi si cardinali care au venit pentru a rămâne. Secolele al şaptesprezecelea şi al optsprezecelea au fost perioade de calm la oraş. Sub Imperiul napoleonian a crescut la nivel de Canton, iar mai târziu, în 1831, în cadrul Bisericii a fost ridicat la delegaţia apostolică. În 1860, eliberat de vanatori de Tibru, a fost anexat la Regatul Italiei.
Cateva puncte de interes turistic,biserici,palate,muzee.
* Catedrala din Orvieto orasului este biserica catedrala, o capodopera a arhitecturii gotice italiene. Fatada este decorata cu un număr mare de reliefuri şi sculpturi realizate de Lorenzo Sienese Maitani.
* Biserica Sf. Juvenal (1004)
* St Andrew's Church, construit pe ruinele unui templu păgân şi o biserică creştină
* Biserica San Domenico, cu Mausoleul de cardinalul de Braye proiectat de Arnolfo di Cambio
* Biserica St Louis
* Biserica Sf. Francisc, construit în secolul al treisprezecelea.
* Soliano Palace (1297)
* Palatul papal, care găzduieşte Muzeul Naţional de Arheologie
* Primăria
* Palatul Poporului
* Palazzo Faina
* Palatul Phoebe
* Walter Palace
* Palatul Orvieto medieval
* Clădiri renascentiste din Orvieto
* Clădiri moderne de Orvieto
* Via della Cava
* St Patrick's Well (1528)
* Pozzo della Cava
* Peşterile lui Adrian, cunoscut anterior ca Underground Orvieto
* Necropola de la Cannicella
* Opera Museo del Duomo
* Templul din Belvedere
Colinele din zona ascund o multime de vile tip agriturism, unde se pot petrece clipe de neuitat,iar la locandele si restaurantele orvietane se maninca imparateste,toate tipurile de paste,carne si produse piscicole,dulciurile si vinul sint de optima calitate.
O zi de neuitat va asteapta, vizitati Orvieto si nu veti regreta !!!
Mersi de cuvintele de imbarbatare din comentariu la soferi.
RăspundețiȘtergereFoarte faina prezentarea. Imi vine sa-mi iau vacanta si sa bantui fara griji prin lume.