duminică, 11 aprilie 2010

Hoinar prin Italia !!!

Incet, incet ajungem la Genova/GE

Genova este un oraş în nord-vest de peste 610000 de locuitori, capitala provinciei Liguria. Zona urbana acopera o suprafata de mai mult de 1.118 km ² cu 745,000 locuitori.

De peste sapte secole, capitala Republicii, Genova este cunoscut de către poreclele "Superba şi Dominanta marilor". Cu vedere la Marea Ligurică, istoria ei este legat de sectorul maritim şi comerţ.

Este cunoscut, printre altele, pentru a fi locul de nastere al lui Cristofor Columb. Portul este în continuare cel mai important din Italia şi una dintre cele mai mari în Marea Mediterană şi în Europa. Caracteristica acestuia este un far , situat alături de portul vechi şi cunoscut ca lanternă.

Oraşului Genova, cu aproximativ 244 kilometri pătraţi, este cea mai mare din Liguria şi constă într-o portiune îngustă de coastă, în spatele cărora iau naştere dealuri şi munti, cel mai înalt punct de pe teritoriul este varful de pe Muntele Reixa , situat la 1183 m slm. Oraşului se intinde de asemenea si pe vaile laterale, formand un paienjenis de strazi si cartiere greu de inteles....nu ve urez sa ajungeti in zona...cu treburi !!

Clima este temperat -mediteraneana,cu ploi iarna si toamna,iar vara cu o temperatura destul de ridicata.

Istoria orasului.....nici macar nu incerc sa o descriu, nu am timp si spatiu, dar va las pe voi sa o descoperiti, asta daca sint curiosi in zona.
Pomenesc numai ca Republica Genovesa avea o sfera larga de influenta, care in trecut a ajuns si meleagurile noastre.

Inconjurat de forturi si bunkere,orasul era foarte bine aparat.

Intre orasul vechi si cel nou, este o imbinare reusita,arhitectura si vestigiile antice completeaza cladirile noi, turnurile de sticla si otel.
Locurile demne de vizitat sint foarte multe, si reprezentative pentru istiria orasului

Economia se bazeaza pe industrie si activitatile portuare,Genova fiind unul dintre nodurile de legatura cu intreaga Europa.
Portul Sampierdarena,cel de la Voltri,primul pentru materii prime, iar al doilea pentru containere, reprezinta coloana vertebrala a orasului, ajunge o zi de greva,si totul este paralizat in jur.

Echipa de fotbal,muzeele, acvariul,sint alte atractii la Genova,nu uit insa bucataria genovesa, de va linge-ti degetele, totul bine " udat " cu vinuri de calitate, di viile cultivate pe dealurile stancoase .

Cateva randuri prin care locuitorii isi definesc orasul :
"Genova este ... este oraşul paralizat atunci când plouă ... autoturisme în al doilea rând şi al treilea ,plin de mame şi taţi în faţa şcolilor, ambuteiaje, vineri, la şase, apoi fără nici un motiv real.

Genova ...tort cald, parfumat, mancat la ora 4 dimineata dupa o noapte de distractie, sau in intervalul de la scoala sau pe stanci, ... la domiciliu pentru micul dejun sambata dimineata la cafea, lapte, sau cu ceapa la pranz, sau la plajă, ...

Genova Piazza delle Erbe şi alei, care sunt mici, înguste şi umedă, dar în viaţă, având în istoria oraşului, printre pietre, ca mirosul de restaurante vechi şi Pesto proaspat, care ne dau un pic " respiraţie în serile calde de vară şi un adăpost de vânt în timpul iernii.

Genova este frumos ... chiar şi în timpul iernii, atunci când imaginile de pe show TV sint cu ceaţă şi zăpadă, şi ne uităm pe fereastră şi termometrul 8 grade cred - "e rece dimineata!" - Şi soarele doar un pic "mai palid din primăvara anului ne face sa ne redescoperim plaja cu pulover şi crema de protecţie solară ...

Genova este ... Lantern, nesemnificative în ochii străinilor distrati,si impresionati.

Genova este o emoţie ... acele momente rare, când zăpada cade ... si marea plinge....

Genova este placerea de a manca... hanuri, mese din lemn şi ulcioare de vin de casă, şi Trás Sussisa, Pesto trofie pansoti si sos de nuci, meniul pe foi de hârtie simplă şi satisfacţia de pe fata ta atunci când pleci ...satul si multumit

Genova este ... sensul drumurilor schimbat la fiecare şase luni, gropi acoperite numai după ce cineva a scăzut, lucru facut in graba pentru a acoperi găurile chiar mai periculoase.

Genova este ... Madonna della Guardia, în care toti cred,si cel puţin o dată, am jurat să meargem în cazul în care anumite lucruri ...

Genova Righi este ... noapte, în interiorul autovehiculului să se uite un pic "de intimitatea conjugala ...


Genova este dialectul vorbit în câteva cuvinte... dar acum că aproape toată lumea il înţelege.

Genova nu este adevărat ... că suntem zgârciti... uneori, suntem doar un pic "mai scotieni cu cheltuielile" ...

Genova este oraşul lui Columb ... şi nu contează dacă a există , daca a plecat şi mulţi îl consideră mai mult un spaniol ...

Genova ... masa de prânz făcute la mare, cu costum, sau sacou si cravata.

Genova.......!!!!!!!
Nu va mai obosesc, treceti prin Genova,opriti-va macar o zi, si garantat o sa ramineti surprinsi !!!
Pe saptamina viitoare.

Un comentariu: